Sinterklaasgedichten; de ultieme avond plezier met vrienden

Hoe een goed Sinterklaasgedicht een avond kan opleuken
5 December, pakjesavond; samen met wat goede vrienden en familie zit je in de huiskamer. Iedereen heeft zijn best gedaan om een zo mooi en origineel mogelijke surprise te maken en een zo leuk mogelijk cadeau voor een bespottelijk lage prijs van een paar euro uit te zoeken. De eerste persoon van de kring krijgt zijn surprise en bewondert het bouwwerk eens goed. Dan wordt – na enig zoeken – het gedicht gevonden. De ontvanger begint te lezen ‘Sinterklaas zat hard te denken wat hij jou nu eens moest schenken’. De toon is gezet; dit wordt een Pakjesavond van gemiste kansen. De Sinterklaasgedichten die aan de surprises vast zitten zijn standaard, en zonder inspiratie in elkaar gesleuteld. Eigenlijk is dit heel erg jammer, want een goed geschreven Sinterklaasgedicht is in staat om een standaard pakjesavond enorm op te leuken en om er een evenement van te maken waar iedereen het nog gniffelend maandenlang over zal hebben.

1001gedichten
Pakjesavond met een serieuze ondertoon
Hoeveel leuker is het als Sinterklaas gedichten ‘ter lering en vermaak’ dienen. Pakjesavond is immers het moment waarop iedere gever zich verschuilt in de anonimiteit. Je kiest met zorg een cadeautje uit en knutselt in het diepste geheim een surprise, maar het mooiste van alles – het kersje op de taart – zou het Sinterklaas gedicht moeten zijn. Dit is immers iets wat de ontvanger als eerste onder ogen krijgt en wat ten overstaan van alle aanwezigen in de huiskamer moet worden voorgedragen.
Dit is dan ook niet het moment om met een fantasieloos gedicht aan te komen dragen; dit is jouw uitgelezen kans om gebruik te maken van je anonimiteit. Jij mag de ontvanger van het cadeau in het licht zetten. Dit doe je natuurlijk op vrolijke toon, maar je mag zeker ook kritisch zijn bij het Sinterklaasgedicht wat je hebt geschreven.

Alle eigenschappen op een rijtje
Ieder mens heeft zijn goede en slechte eigenschappen. Het is leuk om hier eens per jaar, met Sinterklaas op in te spelen. De leuke eigenschappen van de ontvanger van een Sinterklaascadeau zet je natuurlijk als eerste op een rijtje. Diegene kan bijvoorbeeld een goed gevoel voor humor hebben, vrijgevig of gastvrij zijn. Deze nobele eigenschappen verdienen een podium dus je mag ze in jouw gedicht uitgebreid benoemen. Daarnaast heeft iedere ontvanger ook wel zijn of haar mindere kanten. Met zaken als een kort lontje moet je toch wel oppassen, maar goedgelovigheid of een ochtendhumeur zijn grappig om te benoemen in het Sinterklaasgedicht wat jij schrijft.  Ook bijzondere gebeurtenissen van het afgelopen jaar zijn leuk om te vernoemen in een Sinterklaasgedicht. Zo is een Sinterklaasgedicht veel meer dan een rijmpje; het is een soort eindejaarconference waar nog lang over zal worden gesproken. Een persoonlijk gedicht wat met aandacht is geschreven zal door de ontvanger zeker worden gewaardeerd.