Baby muziekdoosje – de goede toon voor onbekommerd slaapje doen

ecologische luiers

Hebben baby’s iets met muziek? Jazeker en al ver voordat ze geboren worden, ook. Is je baby nog in de moederbuik? Dan komt muziek om de moeder heen al echt bij de foetus ‘naar binnen’. Ongeboren baby’s luisteren dus in feite mee als de moeder muziek opzet. De foetus geniet erg van hoge tonen en vloeiende ritmes. Meteen na de geboorte zie je je baby al snel reageren op muziek en op slaapliedjes. De kleine kan heerlijk wegzakken in een slaapliedje en de slaap gaan pakken. Wat dat betreft is een baby muziekdoosje bijna een verplicht dingetje in de babyslaapkamer.

Kennismaking met taal en ritmes

Nu zijn lang niet alle muziekdoosjes voorzien van een langgerekte Spotify-lijst, maar daar gaat het ook niet om. Het is niet de muzikale afwisseling maar de vertrouwde herhaling van een slaapliedje dat het bij de baby doet. Een kindje krijgt zo snel door hoe ritme werkt en hoe je geluid opvangt. Luisteren is namelijk voor de baby eerst nog wel een leerproces. Rijm en ritme zijn instrumenten voor de baby om de klanken goed van elkaar te kunnen scheiden. Een muziekdoosje helpt daar uitstekend bij, maakt niet uit of je internationaal ‘twinkle twinkle little star’ hoort, of ‘slaap kindje slaap’.

Een baby muziekdoosje ziet er superlief uit

Een speeldoosje is per definitie zacht en schattig. Je hangt hem aan de commode of aan het bedje van de baby en het ziet er meteen plezierig uit. Veel speeldoosjes hebben de vorm van een dier; bijvoorbeeld een olijke walvis of een knuffel vriendelijke teddybeer. Maar ook verschijnen speeldoosjes wel op de markt als een hartje, een zon of zelfs een octopus. Al die zaken en dieren schommelen met een trekkoord. Trek je daaraan, dan klinkt er een teder babyliedje. Je baby spitst meteen de oren. Hij hoort muziek! En die muziek heeft gevolgen. De volgende effecten komen naar voren als het muziekdoosje speelt:

  • Herkenning van ritme;
  • Opwekken van vertrouwen;
  • Bevorderen van slaap;
  • Herkenning van klank;
  • Versterking van emotie;
  • Versterken van de concentratie.

Een baby muziekdoosje werkt kalmerend

Bovenal is er een onderliggend effect, dat van kalmering. Bij het herhaald afspelen van een baby muziekdoosje gaat je baby kalmeren. Je gaat bijvoorbeeld met je kindje op schoot zitten en trekt aan het koord zodat het lied begint. Doe je dit vaak genoeg, dan gaat je kindje het liedje koppelen aan je vertrouwelijke nabijheid. Het gekke is dat na een tijd dat connectie gevoel ook werkt als je je baby in zijn bed hebt liggen, je het speeldoosje activeert en de kinderkamer verlaat. Ook dan verbindt de baby het liedje dat hij hoort aan de liefde en warmte van zijn mama.

Indutten op een kalmerende tune

Een muziekdoosje heeft enig volume; en een aantrekkelijke zachtheid. Dat helpt om je baby er zo nu en dan naar te laten grijpen. En elke keer als je het koord uittrekt, komt het muziekje weer vrij. De baby is druk doende om het speeldoosje te betasten en geniet van de zachte vorm. Al snel dut je baby in door de kalmerende melodielijnen van het afgespeelde liedje. Dan kun je de kleine neervlijen in zijn bedje en kan het baby muziekdoosje aan de box of aan het ledikant gehangen.