Solliciteren op die ene vacature

VOG

Je hebt net die droomvacature gezien, je solliciteert erop en bent op gesprek geweest. Je bent aangenomen indien je een verklaring omtrent je gedrag kan overleggen, maar hoe kom je daar aan en hoe moet je die aanvragen? Moet je perse een afspraak maken bij de gemeente, daar gaat weer veel tijd overheen die je eigenlijk niet hebt. Je kunt de vog online ook heel eenvoudig aanvragen, bijvoorbeeld op vog-aanvraag.info. Eenvoudig wanneer het jou uitkomt doe je de aanvraag.

Is een vog aanvragen altijd verplicht?

Niet voor iedere functie is een verklaring omtrent gedrag verplicht, omgekeerd kan de werkgever wel besluiten dat je een vog online aanvraag moet doen. Voor een aantal beroepen is dit wettelijk vastgelegd, heb je een strafbaar feit gepleegd is het toch verstandig een aanvraag te doen. Het betekent namelijk niet dat je direct wordt afgewezen voor een verklaring, ten eerste is belangrijk wanneer je het delict hebt gepleegd. En misschien nog wel belangrijker of het misdrijf belastend is voor de functie die je gaat uitoefenen. 

VOG

Hoe lang blijft je strafblad staan?

Een strafblad zal je altijd blijven houden, eenmaal een misdrijf erop en deze gaat er niet meer vanaf. Maar dit hoeft niet te betekenen bij een vog online aanvraag dat dit in de weg staat, er wordt maar een bepaalde tijd teruggekeken. Natuurlijk zijn er de uitzonderingen op de regel, heb je een feit gepleegd waarbij je langer als 6 jaar vast hebt gezeten of een zedenmisdrijf dan wordt er onbeperkt teruggekeken in je strafblad. Dit betekend dat alle feiten die je ooit hebben gepleegd mee gerekend kunnen worden.