E-learning design tips

Heb je zelf e-learning ontwikkelt voor je bedrijf? Super! Als je eenmaal een leeromgeving hebt ontwikkeld en voldoende content, is het tijd om te gaan kijken naar het e learning design. Waar moet je je op letten bij de vormgeving van je e-learning? We geven je een aantal goede tips in dit artikel.

Tip 1: Maak gebruik van afbeeldingen in teksten

Je hebt waarschijnlijk allemaal teksten gemaakt voor de e-learning en wellicht ook een aantal video’s. Nu kun je de teksten gaan aanvullen met afbeeldingen. Belangrijk hierin is dat de afbeeldingen ook echt een aanvulling zijn op de tekst. Is de tekst goed geschreven en heeft het verder geen verduidelijking meer nodig? Voeg dan geen afbeelding toe. Kun je wel een afbeelding toevoegen die zinvol is? Dan kun je dit het beste wel toevoegen. Dit hoeft niet altijd een foto zijn, maar kan ook een grafiek of tabel zijn. Belangrijk is in ieder geval dat voor de deelnemer de relatie tussen de tekst en de afbeelding duidelijk is.

Tip 2: Zorg voor een rustig e-learning design

Bij e-learning is het enorm belangrijk dat het design niet te chaotisch is en teveel afleidt. Een rustig design kan de leerprestaties verbeteren. Natuurlijk kun je het e-learning design aantrekkelijker maken, maar dan hoeft het nog niet onrustig te worden.

Wees ook consequent in de vormgeving. Zorg ervoor dat lettertypes hetzelfde zijn en dat bijvoorbeeld alle koppen hetzelfde formaat hebben. Geef knoppen dezelfde kleur en maak ze even groot. Op die manier zorg je er ook voor dat het design geen onrust in de hersenen veroorzaakt.