Een akoestische gitaar aanschaffen; gebruik deze handige keuzehulp

Met een akoestische gitaar kun je schitterende muziek maken. En het goede nieuws is dat je dit jezelf vrij gemakkelijk kunt leren. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen en een goede leraar of lesmethode speel je na een aantal maanden al je favoriete nummers. Er worden een groot aantal verschillende soorten akoestische gitaren aangeboden en het is dan belangrijk dat je de juiste kiest. De onderstaande informatie helpt je bij het uitkiezen van de ideale gitaar voor jou.

Wat is een akoestische gitaar?

Allereerst is het niet verkeerd om even stil te staan bij wat een akoestische gitaar precies is. Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen akoestische- en elektrische gitaren. Elektrische gitaren speel je met een versterker. Er zijn pedalen waarmee je verschillende geluiden kunt produceren en de bekende gitaarsolo’s van Eric Clapton en Santana komen van de elektrische gitaar. Het geluid is daardoor veel minder natuurlijk dan van de akoestische optie. Deze gitaren hebben een volle klank, worden gespeeld zonder versterker en worden gebruikt voor akkoorden en tokkel werk.

Keuzehulp gitaar kiezen

De belangrijkste keuze heb je al gemaakt en dat is dat je wilt investeren in een akoestische gitaar. Maar ook dan staan er een groot aantal opties voor je open. Hier lees je over de punten om op te letten, zodat je de beste gitaar vindt voor jou.

1.     Een western of een klassieke gitaar

Allereerst maak je een keuze tussen een western of een klassieke gitaar. Western gitaren hebben stalen snaren en dat betekent voor beginners pijnlijke vingers. De stalen snaren maken de klank van de western gitaar wel erg helder en daardoor is dit dé keuze bij popmuziek. De klassieke akoestische gitaar heeft een warmere klank en wordt veel gebruikt door muzikanten van wereldmuziek en klassieke muziek. De snaren zijn gemaakt van nylon en zijn daarom zachter voor je vingers.

2.     Welk merk akoestische gitaar wil je?

Het is ook geen slecht idee om alvast na te denken over het merk gitaar dat je wilt aanschaffen. Fender en Gibson zijn dan erg bekend, maar ook erg prijzig. Taylor is een uitstekend merk als je een akoestische gitaar aan wilt schaffen. Het merk bepaalt het geluid van de gitaar, het uiterlijk, de prijs en de kwaliteit. Wil je graag een Fender of Gibson akoestische gitaar en heb je het budget niet? Dan zijn dit uitstekende merken om tweedehands aan te schaffen, omdat de kwaliteit uitmuntend is.

3.     Wat is je budget?

Als laatste bepaal je hoeveel je voor jouw nieuwe akoestische gitaar wilt betalen. Beginners die nog niet weten of ze gitaar spelen leuk zullen vinden hoeven niet meer dan 100 euro uit te geven aan een goede gitaar. Doorgewinterde spelers die hun gitaar elke dag tevoorschijn halen en de akkoorden goed onder de knie hebben, willen misschien investeren in een duurder en specialer exemplaar. Vindt een mooie akoestische gitaar, die voldoet aan jouw eisen en met een goede prijs/kwaliteit verhouding en je investeert in vele jaren speelplezier.

Bestel jouw nieuwe gitaar bij de gitaarspeciaalzaak van Midden-Nederland: Gooise-Gitaren.nl.