Over de fedora hoed

De fedora hoed, ook bekend als de deukhoed, is een hoed die met name door mannen werd gedragen, maar ook een periode waarin het veel door vrouwen werd gedragen. Doorgaans zijn fedoras van vilt gemaakt. De hoed komt in allerlei kleuren voor, maar donkere kleuren, zoals bruin, grijs en zwart komen het meest voor en zijn daarom ook het meest populair.

Ontstaan

De fedora hoed ontstond rond het jaar 1890, maar het werd pas echt een populair mode-item rond de jaren twintig en jaren zestig, waarin het met name werd gepopulariseerd door de middenklassen. Oorspronkelijk werd de hoed gedragen door vrouwen en was het dan ook een belangrijk symbool voor de beweging voor vrouwenrechten, met name doordat het een stijlvolle hoed voor vrouwen was. Later werd de hoed veel gedragen door mannen, vanwege de elegantie van de hoed en om praktische redenen, zoals het beschermen van het gezicht tegen regen en wind. Rond het eind van de jaren vijftig begon de hoed langzaam uit de mode te raken.

De hoed wordt in de moderne tijd meestal gekoppeld aan de gangsters van de tijden van de drooglegging en Grote Depressie. De fedora hoed werd in films van de jaren veertig dan meestal gedragen in combinatie met een lange regenjas. Acteurs gingen in films gekleed in deze kledingstijl als ze detectives, criminelen of andere gevaarlijke personages moesten spelen.

Vrouwensymbool

In 1880, lang voordat de fedora werd gedragen door mannen, werd de fedora gepopulariseerd door een Franse toneelactrice, met name onder vrouwen. Het werd een veel gedragen mode-item, vooral onder activisten die vochten voor vrouwengelijkheid in de negentiende eeuw. Uiteindelijk groeide de fedora uit tot een kenmerkend symbool voor de beweging voor vrouwenrechten. Fedoras werden in de twintigste eeuw nog wel gedragen door vrouwen, maar veel minder dan in de jaren daarvoor. Rond deze tijd was de fedora voor vrouwen een gevarieerd mode-item geworden, en was het beschikbaar in allerlei kleuren en vormen.