Allergieën en astma: hoe ze met elkaar verband houden

Astma

Allergieën en astma zijn twee veelvoorkomende gezondheidsproblemen die vaak met elkaar in verband worden gebracht. Als je wilt testen of je last hebt van een allergie, dan kan je een allergie test van How Are You Diagnostics doen. In dit artikel zullen we bespreken hoe allergieën en astma met elkaar verband houden en hoe ze elkaar kunnen beïnvloeden.

Allergieën en astma: wat is het verband?

Allergieën en astma zijn beide reacties van het immuunsysteem op stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn. Bij allergieën reageert het immuunsysteem op allergenen zoals pollen, stofmijt, schimmel en dierenhaar, terwijl bij astma de luchtwegen ontstoken en vernauwd raken. Allergieën en astma kunnen elkaar beïnvloeden en elkaar verergeren.

Mensen met allergieën hebben vaak meer kans op het ontwikkelen van astma. Dit komt, omdat de allergenen die allergieën veroorzaken, de luchtwegen kunnen irriteren en ontsteken, wat kan leiden tot astmasymptomen zoals hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. 

Behandeling van allergieën en astma

Behandeling van allergieën en astma richt zich op het verminderen van ontsteking en irritatie van de luchtwegen en het verminderen van de symptomen. De behandelingen kunnen onder meer bestaan uit:

  • Medicijnen: medicijnen zoals antihistaminica, ontstekingsremmers en luchtwegverwijders kunnen worden voorgeschreven om allergieën en astma te behandelen.
  • Allergene immunotherapie: immunotherapie, ook wel bekend als allergie-injecties, kan worden gebruikt om allergische reacties te verminderen en de ontwikkeling van allergisch astma te voorkomen.
  • Vermijden van allergenen: het vermijden van allergenen die allergieën en astma kunnen veroorzaken, kan helpen om symptomen te verminderen en verergering van astma te voorkomen.