Hoe bak je zelf een overheerlijke cake?

cake recept

Hou je er van om zelf thuis te bakken en ben je op zoek naar een overheerlijk cake recept? Net als vroeger thuis bij mama of oma, proef de sfeer van vroeger nu gewoon in je eigen huis en bak gezellig samen met de kinderen.

De basis van het beste cake recept

Wanneer we kijken naar de cakes die vroeger werden gebakken is de basis van een goed cake recept heel eenvoudig. De delen ingrediënten zijn gelijk, zo gebruik je voor een normale 30 cm cakevorm 200 gram bloem, 200 gram (room)boter, 200 gram suiker en 4 eieren. Per 50 gram is het dus het beste om 1 ei te gebruiken. Voor alles geldt natuurlijk, hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten, hoe smakelijker jouw cake gaat zijn. Gebruik dan ook bij voorkeur bloem van de goede kwaliteit, verse biologische eieren en roomboter. Voeg eventueel een kleine hoeveelheid bakpoeder toe en mix als eerste de boter ( deze is op kamertemperatuur) met de suiker, vervolgens voeg je eieren en als laatste de bloem toe. De cake bak je in een vorm in een voorverwarmde oven van ongeveer 170 graden. Bak jouw cake in zo’n 45-50 minuten gaar.

cake recept

variëren met verschillende smaken cake

Heb je het basis recept van de cake zoals hij vroeger gemaakt werd goed onder de knie? Dan kun je lekker gaan variëren met verschillende smaken. Zo kun je een mooie gemarmerde cake maken, deel hiervoor het beslag door tweeën en voeg bij één deel 2 lepels cacao toe, mix de cacao goed door het beslag en verdeel beiden kleuren beslag over je cakevorm. Het is niet de bedoeling dat je de twee kleuren door elkaar roert, maar het loont om nog even een cirkel erdoorheen te trekken met een pollepel, zodat de twee kleuren leuk in elkaar over vloeien.

Ook lekker om een frisse citroencake te maken. Hiervoor rasp je de schil van een goed schoongemaakte biologische citroen. De rasp mix je door het cake beslag heen. Verder bak je deze gewoon af zoals het basis recept. Eet smakelijk!