Wat is aspartaam?

poppers kopen

Tegenwoordig zijn er op de markt tal van verschillende soorten zoetstoffen terug te vinden. Eén van deze zoetstoffen luistert naar de naam aspartaam. Het gaat hierbij om een intensieve zoetstof welke er bekend om staat maar liefst 200 keer zoeter te zijn in vergelijking met suiker. Bovendien is er nog een extra voordeel aan verbonden, want ze kenmerkt zich door de aanwezigheid van nauwelijks calorieën. Voor deze stof geldt dat ze voornamelijk is terug te vinden in dranken evenals in snoep. Ze beschikt over het E-nummer E951. Zou je graag meer te weten willen komen over deze intensieve zoetstof? Dan kan het raadplegen van de onderstaande informatie voor jou de moeite waard zijn.

Een eerste kennismaking met aspartaam 

Voor verschillende zoetstoffen zoals bijvoorbeeld deze aspartaam geldt dat ze er bekend om staan suiker (of toch zeker een gedeelte daarvan) te vervangen. Dit kan het geval zijn in niet alleen dranken en in sap, maar ook in zuivel. Het resultaat is dat de producten even zoet smaken als degene waar meer suiker in terug te vinden is. Dit gezegd hebbende is het wel sprake van merkbaar minder calorieën. Voor alle zoetstoffen die zijn terug te vinden in voedingsmiddelen geldt dat ze verplicht over een zogenaamde E-nummer dienen te beschikken. Op deze manier is het voor de consument meteen duidelijk welke stoffen er in terug te vinden zijn. 

Waar kan je aspartaam in aantreffen? 

In de praktijk bestaan er tegenwoordig een behoorlijk aantal verschillende voedingswaren waar aspartaam in is terug te vinden. Daarbij kan er worden vastgesteld dat er sprake is van verschillende E-nummers. De nummers waar we een onderscheid tussen maken zijn de volgende:

  • E951;
  • E962;

Voor deze eerste geldt dat ze specifiek wordt gebruikt wanneer er sprake is van zuivelproducten evenals ijs of chocolade. Daarnaast wordt ze ook gebruikt bij ontbijtgranen evenals bij zoetzure vis en soepen. Ook in vruchtendranken evenals frisdranken wordt ze op deze manier aangeduid. Is er sprake van E962? Dan zal je tot de vaststelling komen dat deze vooral wordt aangegeven bij met name zuivelproducten evenals jam en boterhampasta.

Hoe gebeurt de omzetting van aspartaam in ons lichaam?

Van aspartaam is bekend dat het in ons lichaam wordt omgezet in zogenaamde fenylalanine evenals asparaginezuur. Voor de eerst genoemde geldt dat het een zogenaamd aminozuur betreft. Voor beide stoffen dat ze als bekend worden bestempeld door ons lichaam. Dit heeft als gevolg dat ze op een efficiënte manier kunnen worden verwerkt. Wanneer er sprake is van de afbraak van aspartaam in ons lichaam ontstaat er een bescheiden hoeveelheid van het zogenaamde methanol. 

In grote hoeveelheden zou deze stof en E-nummers aan de basis kunnen liggen van het ontstaan van gezondheidsproblemen zoals blindheid. Echter is het zo dat er uit één liter light-frisdrank welke werd gezoet met aspartaam zo’n 55 milligram aan methanol wordt gevormd. Dat is aanzienlijk minder dan er van nature is terug te vinden in één liter vruchtensap. In ieder geval, voor mensen die liever afstand willen nemen van (slechte) suikers mag het duidelijk zijn dat deze intensieve zoetstof heel wat moois te bieden heeft.